رفتن به محتوا رفتن به پابرگ

مبانی فیزیک هسته ای نوشته ی والتر می یرهوف

نقد و بررسی : مبانی فیزیک هسته ای نوشته ی والتر یرهوف

کتاب "مبانی فیزیک هسته ای" نوشته والتر می یرهوف از جمله منابع جامع ولی قدیمی برای دانشجویان این رشته به شمار می رود که با ارائه متنی پیوسته بسیاری از مفاهیم اساسی را پوشش می دهد که به همین دلیل همواره مورد استقبال دانشجویان و قرارمیگیرد .

کتاب “مبانی فیزیک هسته ای” نوشته والتر می یرهوف از جمله منابع  جامع ولی قدیمی برای دانشجویان این رشته به شمار می رود که با ارائه متنی پیوسته بسیاری از مفاهیم اساسی را پوشش می دهد که به همین دلیل همواره مورد استقبال دانشجویان و قرارمیگیرد.

شروع این کتاب با مفاهیم ساده و اساسی هسته ای است که در فصل اول نویسنده به آن اشاره کرده است .این فصل مطابق با سایر کتاب ها  شامل تاریخچه ای ازفیزیک هسته ای از ابتدا و پیشرفت های آن  و خواص اساسی هسته است . گرچه توضیحات مربوط خواص  هسته را به طور مختصر تنها با اشاره به جرم و بار هسته ، اندازه هسته و تکانه  زاویه ای آن بسنده کرده است اما در فصل های بعدی آن به خوبی در مورد این مطالب صحبت کرده است.

در فصل دوم که عنوان ساختار هسته را دارد ، برای درک بهتر آن  توضیحات خودرا از مکانیک کوانتوم  و معادله شرودینگر به طور مفصل شروع کرده است وبه طور پیوسته  تا مدل های هسته ای ادامه داده است . که این موجب می شود خواندن این کتاب برای سایر افراد علاقه مند نیز مفید و قابل فهم باشد . این پیوستگی و جامع بودن مطالب را در فصل سوم (برهمکنش های تابش های هسته ای با ماده ) و فصل چهارم (واپاشی پرتوزا ) نیز می توان  مشاهده کرد. که البته در فصل چهارم به نسبت، شاهد اشکال و نمودار و جداول بیشتری برای درک مطالب هستیم.

از فصل پنجم  کتاب به مرور وارد مباحث پیشرفته تر یعنی واکنش های هسته ای  و فرایند شکافت  می شود .نویسنده همچنان سعی در کامل بودن سرفصل ها دارد اما متاسفانه  به مرور از پیوستگی مطالب آن کاسته می شود . به طوری که در فصل ششم به موضوعات مهمی از موضوع فیزیک هسته ای یعنی نیروی هسته ای می رسیم،  شاهد توضیحات مختصری از نظریه مزونی خواهیم بود. و دیگر خبری از پیوستگی متن و جامع بودن آن نیست. که به خودی خود ایراد برجسته ایست.

پس می توان چنین قلمداد کرد که کتاب “مبانی فیزیک هسته ای ” نوشته والتر می یرهوف یک لقمه حاضر و آماده تنها برای مطالعه فیزیک هسته ای در مفاهیم  پایه و عمومی آن است؛ نه در بخش های پیشرفته آن. گرچه  لازم به ذکر است که همچنان برای موضوعات پیشرفته تر این شاخه از فیزیک، کتاب های درخور زیادی را نمی توان برشمرد. در پایان نیز متذکر شوم  بخاطر قدیمی بودن کتاب ممکن است برای برخی خوانندگان،  بیان روان و ساده مورد انتظار را نداشته باشد .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

کتاب ها و مقالات